Zakopane dla miłośnika dobrej kuchniTurystyka 

Zakopane dla miłośnika dobrej kuchni

Zwiedzanie nowych miejsc polega między innymi na próbowaniu lokalnej kuchni, która potrafi znacząco odbiegać od tej, jaką jada się na co dzień. Kuchnia zakopiańska – albo szerzej podhalańska – należy do najbardziej unikatowych, jakie można znaleźć w Polsce. Co zatem warto spróbować?

Oscypek

Oscypek to typowo podhalański ser, produkowany w zgodzie z tradycyjnymi recepturami, których korzenie sięgają na terenie naszego kraju nawet XV wieku. Produkowany jest z owczego mleka i moczony w roztworze soli, co nadaje mu charakterystycznego smaku.

Bez wątpienia każdy z nas zna oscypki, gdyż są one rozwożone po całej Polsce. Jednak smak tradycyjnego sera, dostępnego od ręki u lokalnych producentów, jest zupełnie inny od tego, który kupić można w popularnych sklepach. Dlatego nieodzownym elementem wycieczki do Zakopanego musi być skosztowanie go na miejscu – pachnącego dymem z wędzarni, zupełnie samego lub z dodatkiem żurawiny.

Kwaśnica

Kwaśnica to tradycyjna zupa góralska, która przygotowywana jest z kwaszonej kapusty i mięsa. Mięso powinno być tłuste, często wykorzystywana jest więc dostępna lokalnie baranina oraz gęś. Zasadą tego dania jest, iż nie zawiera warzyw takich jak m.in. marchewka. Mogą być do niej dodane jedynie ziemniaki, jednak nie są gotowane bezpośrednio w zupie, jak miałoby to miejsce w przypadku zwykłego kapuśniaka. Kwaśnica odznacza się charakterystycznym, mocno kwaśnym smakiem.

Moskole

Moskole to regionalne placki, często podawane obecnie w tradycyjnych restauracjach podhalańskich. Ich podstawowymi składnikami są między innymi ziemniaki, które nadają im mniej zbitego charakteru. Zazwyczaj podawane są na ostro, mogą występować w parze np. ze skwarkami lub masłem czosnkowym.

Wyjątkowość moskoli polega na tym, iż powinny być wypiekane na rozgrzanej blasze – niemalże suszone – a nie na patelni. Tylko wówczas nabierają swojego oryginalnego smaku.

Zupa bryndzowa

Bryndza to kolejny rodzaj góralskiego sera. Jest to biały ser podpuszczkowy o miękkiej konsystencji, produkowany z mleka owczego. Ma intensywny, słony smak i powstaje w procesie dojrzewania z bundzu – innego rodzaju sera owczego, o twardszym charakterze.

Zupa bryndzowa (bryndzówka) to typowo regionalne danie, o wyrazistym smaku i niepowtarzalnej, białej, gęstej konsystencji. Dzięki zawartości sera jest wyjątkowo aromatyczna, ale również pożywna, więc idealnie sprawdzi się po długiej, pieszej wyprawie w góry.

Doskonałe restauracje i apartamenty w pobliżu

Doskonałą kuchnią można cieszyć się w wielu zakątkach Zakopanego. Jeśli jednak marzysz o doskonałych posiłkach, bliskości natury i szlaków, a jednocześnie luksusowych apartamentach, powinieneś zdecydować się na Kościelisko. Jest tam mnóstwo zachęcających restauracji, a komfortowe apartamenty, które znajdziesz na stronie apartamentyzakopane.pl, na pewno sprawią, że właśnie w ten region będziesz chciał przybywać jeszcze częściej.

Przeczytaj również

Leave a Comment