Zakupy

Czym jest body kawy?

Zdarzyło Ci się usłyszeć określenie „body kawy”, ale nie wiesz, co ono oznacza? Dlaczego warto poszerzać swój kawowy słownik? Przekonaj się, co kryje się za tym niecodziennym opisem i delektuj się swoim napojem jeszcze bardziej świadomie! 

Czy tylko smak kawy ma znaczenie? 

Jeśli jesteś prawdziwym kawoszem, to z pewnością wiesz, jak ważny jest wybór najwyższej jakości kaw. Prawdopodobnie znasz też różne metody parzenia kawy. Najczęściej ocenianymi aspektami czarnego napoju są smak i zapach. Wiedz, że opis kawy może być dużo bardziej dogłębny i obszerny – istnieje wiele parametrów, którym również warto poświęcić uwagę. Jednym z nich jest tzw. body kawy, dzięki któremu można określić fizyczne odczucia towarzyszące piciu kawy.

Od czego zależy smak kawy? 

Większość kawoszy zdaje sobie sprawę z tego, jak świeżo zmielona kawa wpływa na ostateczny smak napoju. To, jaki uzyskasz aromat, zależy także od wybranej metody obróbki ziaren w palarni. Jeśli Twojej codzienności często towarzyszy napój kawowy, to wiesz, że istnieją różne poziomy body kawy. Z języka angielskiego określenie to oznacza cielistość kawy i jest ściśle powiązane z ciężkością otrzymanego naparu. Warto jest od czasu do czasu zająć się testowaniem smaków kawy – jeśli chcesz rozwijać się w tej kwestii, to koniecznie zapoznaj się z ofertą produktów w internetowym sklepie Cafe Silesia. Próbowanie artykułów z różnych palarni daje możliwość smakowania kaw o odmiennej cielistości:

  • lekkiej (niskiej), 
  • średniej, 
  • ciężkiej (wysokiej).

Kompleksowość smaku kawy 

Kawa ma różną zawartość naturalnie występujących kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Napoje o lekkim body zawierają znacznie mniej wymienionych składników, z kolei ciężkie body oznacza wyższą koncentrację tych substancji odżywczych. Niewątpliwie ten parametr wpływa na osiągnięty smak i długość odczuwania go w swoich ustach. Jak zatem przygotować napój idealny? Wybierz odpowiednie ziarna kawy i poznaj skuteczne metody parzenia! 

Kwintesencja naparu kawy – jak powstaje body?

Jaką cielistością powinna charakteryzować się dobra kawa? Najbardziej pożądane są wysokie poziomy body, dlatego że to one są gwarancją głębokiego smaku i aromatu. W celu uzyskania perfekcyjnego napoju należy bliżej przyjrzeć się procesowi ekstrakcji kawy – to ten etap jest kluczowy! Ekstrakcja zależy od czasu i wybranej metody parzenia. Na poziom body wpływają także warunki, które panują na plantacji. Jak widzisz, istnieje szereg czynników, przez które napój kawowy przygotowany z tych samych ziaren może dawać odmienne odczucia przy spożywaniu. 

Czas parzenia kawy – jak wpływa na body?

Lubisz delikatny smak napoju kawowego? Możesz zaspokoić swoje pragnienie z pomocą kawy do ekspresu przelewowego, która ma niskie body. Preferujesz intensywny, długo utrzymujący się w ustach smak? Dobrym wyborem okaże się ulubiona kawa ziarnista, która po zmieleniu powinna mieć dłuższy kontakt z wodą. To od Ciebie zależy, jaką cielistością będzie charakteryzował się Twój napój – kawowe eksperymenty jeszcze nikomu nie zaszkodziły!

Similar Posts