Zdrowy styl życia jest ważny dla coraz większej grupy osób. Staramy się wyeliminować ze swojej diety śmieciowe jedzenie, baczniej przyglądamy się składom produktów spożywczych i wiele dań chcemy zrobić sami. A gdyby samodzielnie także tłoczyć olej?
Jesteśmy przyzwyczajeni, że idąc do sklepu, sięgamy po butelkę oliwy, olej słonecznikowy lub rzepakowy. Nieliczni decydują się na olej lniany lub z innej rośliny oleistej, co wiąże się przede wszystkim z ceną. Chociaż olej jest niezbędnym produktem w każdej kuchni, to warto na niego spojrzeć nie tylko jako na dodatek do dań. Zwłaszcza kiedy zainwestujemy w dobrej jakości prasę do oleju i będziemy go pozyskiwać sami. Z jakimi zaletami wiąże się takie urządzenie?
Zawsze wysokiej jakości olej
Kupując olej w sklepie, nie wiemy, z jakich jest ziaren ani jak był przechowywany. Kiedy zaopatrzymy się we własną prasę do tłoczenia oleju, mamy pełną kontrolę nad jakością. To my decydujemy o tym, z jakich nasion i ziaren pozyskamy olej. Nasz olej będzie aromatyczny, smaczniejszy i bardziej wartościowy niż ten ze sklepu.
Nasze potrawy zyskają nowy smak
Niewątpliwą zaletą jest możliwość urozmaicenia smaku sałatek, zup i innych dań. Prasa zachęca do eksperymentowania z surowcami. W sklepie mamy ograniczony wybór, w domu za każdym razem możemy gotować z użyciem innego oleju. W zależności od rośliny, jakiej użyjemy, olej ma inny smak, oznacza to, że nasze jedzenie też może mieć każdorazowo inną nutę smakową.
Moc zdrowia na talerzu
Świeżo tłoczony olej ma nie tylko wyraźniejszy smak, ale i mnóstwo wartości odżywczych. Witaminy i kwasy tłuszczowe suplementuje wiele osób, a tymczasem możemy je mieć w domowym oleju. Ponieważ olej szybko jełczeje, w olejach ze sklepu tych składników odżywczych będzie znacznie mniej. Te cenne związki można zachować na nieco dłużej, jeżeli olej przechowuje się w odpowiednich warunkach, a w przypadku sklepowych produktów pewności co do tego mieć nie możemy. Dysponując prasą do tłoczenia, możemy za każdym razem wyprodukować tyle oleju, ile akurat nam potrzeba. Olej zawsze jest świeży i znika problem z przechowywaniem.
W zgodzie z ideą zero waste
Przeglądając prasy do tłoczenia oleju, skupiamy się przede wszystkim o pozyskiwaniu oleju. Nie myślimy natomiast, co się dzieje z odpadami. Kiedy do urządzenia wrzucimy garść nasion lub pestek, to do jednego pojemnika będzie trafiał olej, a do drugiego suche pozostałości. Nie wyrzucajmy ich, bo przydadzą nam się w kuchni. Są całkowicie suche i możemy je wrzucić do blendera i rozdrobnić. W ten sposób uzyskamy domową mąkę. Sprawdzi się na przykład do zagęszczania zup albo sosów. Zatem nic się nie marnuje.
Korzystanie z prasy jest tanie
Olej jest drogi. A jeśli do tego spojrzymy na inne niż standardowe smaki, to cena będzie jeszcze wyższa. Tłoczenie własnego oleju jest opcją bardziej ekonomiczną. Poza tym nie musimy tłoczyć od razu całej butelki, a tyle ile akurat chcemy wykorzystać.
Prasa jest łatwa w obsłudze
Na koniec warto wspomnieć, że prasa jest jednym z najprostszych w obsłudze urządzeń. Wystarczy włożyć do niej nasiona i uruchomić. Równie wygodna jest w czyszczeniu, co dodatkowo zachęca do częstego korzystania.
Dowiedz się więcej na https://zdrovi.pl/k/prasy-do-oleju/