Zdrowie i Uroda

Dieta o niskim indeksie glikemicznym – jakich produktów unikać?

Dieta o niskim indeksie glikemicznym – jakich produktów unikać?

Masz trudności ze zrzuceniem zbędnych kilogramów, więc zdecydowałeś się na dietę o niskim indeksie glikemicznym? A może właśnie zdiagnozowano u Ciebie cukrzycę lub insulinooporność i dostałeś zalecenie unikania produktów o wysokim indeksie glikemicznym? Zastanawiasz się, co można, a czego nie można jeść? Z jakich produktów powinny składać się posiłki na takiej diecie? Sprawdź nasze wskazówki!

Indeks glikemiczny, w skrócie IG, to sposób klasyfikowania produktów spożywczych pod względem tempa wzrostu poziomu cukru we krwi po ich spożyciu. Dla ułatwienia podzielono żywność na trzy kategorie: o niskim (od 0 do 50), średnim (od 51 do 75) i wysokim (od 76 do 100) IG. Dla osób, które są na diecie o niskim indeksie glikemicznym, szczególnie ważne jest unikanie pożywienia z ostatniej grupy.

Produkty o wysokim indeksie glikemicznym – lista

– Żywność o wysokim IG charakteryzuje się tym, że bardzo szybko się trawi, co wywołuje ekspresowy wzrost poziomu cukru we krwi i w rezultacie zwiększone zapotrzebowanie na insulinę – wyjaśnia ekspert Nice To Fit You. – Co więcej, spożywanie tego typu produktów powoduje wzrost poziomu hormonu leptyny odpowiadającej za zwiększanie ilości tkanki tłuszczowej. To z kolei sprzyja rozwojowi różnych chorób, np. choroby niedokrwiennej serca czy cukrzycy – dodaje.

Aby tego uniknąć, należy wykluczyć z diety:

  • białe pieczywo,
  • biały ryż,
  • miód,
  • tłuste mleko,
  • płatki kukurydziane,
  • frytki,
  • słodzone napoje,
  • lody,
  • drobne kasze, np. manną,
  • słodycze oraz popularne przekąski,
  • alkohol,
  • owoce takie jak arbuzy i banany,
  • gotowany bób,
  • biszkopty,
  • daktyle suszone.

Jednocześnie warto pamiętać, że bardzo duże znaczenie ma także sposób przyrządzania potraw. Pomimo tego, że marchewka czy ziemniaki mają niski indeks glikemiczny, wystarczy je rozgotować lub dodać np. łyżeczkę masła, aby znacząco wzrósł jego poziom.

Żywność o niskim indeksie glikemicznym – dieta

Zastanawiasz się, co można jeść na diecie o niskim indeksie glikemicznym? Choć ten sposób żywienia wymaga wyeliminowania z jadłospisu sporej ilości produktów, nie warto z tego powodu wpadać w panikę. Zlecenie unikania wysoko przetworzonej żywności, słodyczy i białego pieczywa oraz białego ryżu może skutkować wyłącznie poprawą zdrowia.

Niewątpliwą zaletą tej diety jest to, że na liście produktów dozwolonych znajduje się wiele smacznych propozycji. Osoby zainteresowane tym sposobem żywienia mogą:

  • bez ograniczeń sięgać po produkty o niskim IG, czyli warzywa, chudy nabiał, rośliny strączkowe, jaja, ryby, nasiona i orzechy, mięso, a także większość surowych owoców,
  • od czasu do czasu urozmaicić swoją dietę w żywność o średnim IG, tzn. pieczywo razowe na zakwasie, pełnoziarniste makarony i ryż, grube kasze, płatki owsiane, część dobrze ugotowanych, ale nie rozgotowanych warzyw np. bób, ziemniaki, dynię i kukurydzę.

Jak widać, lista jest bardzo długa, zatem nie będziesz mieć dużych trudności w skomponowaniu diety o niskim indeksie glikemicznym. Jednak, jeśli masz problem z ogólnym wymyśleniem posiłków, możesz skorzystać np. z diety pudełkowej. W ramach tej usługi codziennie będziesz otrzymywać odpowiednio zbilansowane dania o niskim IG, dzięki czemu będziesz miał pewność, że odżywiasz się zgodnie z zaleceniami.

Dieta o niskim indeksie glikemicznym nie jest potrzebna każdemu. Jednak warto wykorzystaj ją jako inspirację do ulepszenia swojego sposobu żywienia.

Similar Posts