Zdarzyło Ci się usłyszeć określenie „body kawy”, ale nie wiesz, co ono oznacza? Dlaczego warto poszerzać swój kawowy słownik? Przekonaj się, co kryje się za tym niecodziennym opisem i delektuj się swoim napojem jeszcze bardziej świadomie!
Czy tylko smak kawy ma znaczenie?
Jeśli jesteś prawdziwym kawoszem, to z pewnością wiesz, jak ważny jest wybór najwyższej jakości kaw. Prawdopodobnie znasz też różne metody parzenia kawy. Najczęściej ocenianymi aspektami czarnego napoju są smak i zapach. Wiedz, że opis kawy może być dużo bardziej dogłębny i obszerny – istnieje wiele parametrów, którym również warto poświęcić uwagę. Jednym z nich jest tzw. body kawy, dzięki któremu można określić fizyczne odczucia towarzyszące piciu kawy.
Od czego zależy smak kawy?
Większość kawoszy zdaje sobie sprawę z tego, jak świeżo zmielona kawa wpływa na ostateczny smak napoju. To, jaki uzyskasz aromat, zależy także od wybranej metody obróbki ziaren w palarni. Jeśli Twojej codzienności często towarzyszy napój kawowy, to wiesz, że istnieją różne poziomy body kawy. Z języka angielskiego określenie to oznacza cielistość kawy i jest ściśle powiązane z ciężkością otrzymanego naparu. Warto jest od czasu do czasu zająć się testowaniem smaków kawy – jeśli chcesz rozwijać się w tej kwestii, to koniecznie zapoznaj się z ofertą produktów w internetowym sklepie Cafe Silesia. Próbowanie artykułów z różnych palarni daje możliwość smakowania kaw o odmiennej cielistości:
- lekkiej (niskiej),
- średniej,
- ciężkiej (wysokiej).
Kompleksowość smaku kawy
Kawa ma różną zawartość naturalnie występujących kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Napoje o lekkim body zawierają znacznie mniej wymienionych składników, z kolei ciężkie body oznacza wyższą koncentrację tych substancji odżywczych. Niewątpliwie ten parametr wpływa na osiągnięty smak i długość odczuwania go w swoich ustach. Jak zatem przygotować napój idealny? Wybierz odpowiednie ziarna kawy i poznaj skuteczne metody parzenia!
Kwintesencja naparu kawy – jak powstaje body?
Jaką cielistością powinna charakteryzować się dobra kawa? Najbardziej pożądane są wysokie poziomy body, dlatego że to one są gwarancją głębokiego smaku i aromatu. W celu uzyskania perfekcyjnego napoju należy bliżej przyjrzeć się procesowi ekstrakcji kawy – to ten etap jest kluczowy! Ekstrakcja zależy od czasu i wybranej metody parzenia. Na poziom body wpływają także warunki, które panują na plantacji. Jak widzisz, istnieje szereg czynników, przez które napój kawowy przygotowany z tych samych ziaren może dawać odmienne odczucia przy spożywaniu.
Czas parzenia kawy – jak wpływa na body?
Lubisz delikatny smak napoju kawowego? Możesz zaspokoić swoje pragnienie z pomocą kawy do ekspresu przelewowego, która ma niskie body. Preferujesz intensywny, długo utrzymujący się w ustach smak? Dobrym wyborem okaże się ulubiona kawa ziarnista, która po zmieleniu powinna mieć dłuższy kontakt z wodą. To od Ciebie zależy, jaką cielistością będzie charakteryzował się Twój napój – kawowe eksperymenty jeszcze nikomu nie zaszkodziły!